Al heel lang scouting in Schiedam
Scouting Alieda is een jonge scoutinggroep met een zeer rijke geschiedenis. Die gaan we hier nog uitgebreid beschrijven. Tot die tijd zult u het met deze samenvatting moeten doen.
Ontstaan
Scouting Aleida Schiedam is gestart op 7 september 2024. Vanaf die datum gingen de Scouting Tono-groep en de Scouting Taizé-groep Kethel samen verder als Scouting Aleida. Dit kwam uitgebreid in de pers via JW-TV, het Algemeen Dagblad en Nieuwsblad Schiedam en lokale omroep Twee. Juridisch is de fusie pas eind 2025 rond, maar vanaf deze datum presenteren de beide scoutinggroepen zich als Scouting Aleida.
Scouting Tono-groep
De Scouting Tono-groep is de oudste groep van de twee. De Scouting Tono-groep is reeds in 1921 opgericht door mejuffrouw E. Redeke, die de Padvindstersnaam Tob Nooit (Tono) droeg. Helaas was de groep
Een foto genomen op het kabouterkamp Ede, 1934. |
geen lang leven beschoren en werd de groep opgenomen in een andere groep in Rotterdam. Zo'n 13 jaar later bleek er toch weer genoeg belangstelling voor Padvinderij voor meisjes in Schiedam, zodat de officiële oprichtingsdatum nu 21 maart 1934 is.
De Scouting Tono-groep is oorspronkelijk opgericht als een groep voor meisjes. Hiermee was het niet alleen een van de eerste Padvinderij-groepen
Het padvindstersweekend Rockanje, 1934 |
in Nederland, maar ook de eerste groep voor meisjes in Schiedam. Helaas bleek in de beginjaren de belangstelling niet voldoende en werd de groep opgenomen in een Rotterdamse groep. Toch bleek na enkele jaren dat ook Schiedam genoeg meisjes had om mee te gaan doen met het „Padvindsters-gebeuren". Als onofficiële groep draaide de Tono al enkele jaren in deze plaats. In 1934 werd de groep eindelijk geregistreerd bij het Nederlands Padvindsters Gilde, waarmee 21 maart van dat jaar de geregistreerde oprichtingsdatum is geworden.
Ravo-groep
Vlak na de oorlog werkten de Tono-groep en de Ravo-groep intensief samen. Beiden waren onderdeel van het Nederlands Padvindster Gilde. Deze Afdeling Schiedam van het NPG had vijf leeftijdsgroepen of speltakken: twee Kabouter-kringen, twee Padvindsters-vendels en een Pioniersters-stam. Dit waren de Kamo-kring en de Glimwormpjeskring voor Kabouters, het
De meisjesband van het NPG Afdeling Schiedam, een samenwerking van de Tono- en de Ravo-groep. |
Oerwoudvendel voor Junior-Padvindsters, het Sterrenvendel voor Senior-Padvindsters en een Pionierstersgroep voor jongeren. Later is hier nog een muziekband bij gekomen, de muziekband van het NPG Afdeling Schiedam, als gezamenlijk muziekband van de Tono-groep en de Ravo-groep. In latere jaren zou deze band door het leven gaan als de Ravo-band, in die tijd een van de zeer weinige Padvinderij-meisjesbands.
Er zijn in de loop der tijd verschillende wisselingen geweest in het aantal speltakken. Na enkele moeilijke jaren fuseerden in 1960 de Ravo-groep en de Tono-groep, en ging de scoutinggroep verder als de Tono-groep van het NPG. Enkele jaren later zou de muziekband zelfstandig verder gaan, en werd de naam van de gefuseerde Ravo-groep weer in gebruik genomen. De Scouting Ravo-band is later verhuisd naar Vlaardingen en heeft tot 2019 bestaan.
Scouting Taizé-groep Kethel
De Taizé-groep is opgericht in 1975. In Schiedam en Kethel waren er twee scoutinggroepen met problemen om als zelfstandige groep te kunnen blijven bestaan.
De Schakel-groep uit Schiedam had in 1973 te kampen met een gebrek aan leiding en de St. Jacobusgroep-groep uit Kethel had geen speelruimte. Contacten waren er snel gelegd en na diverse gesprekken werd duidelijk, dat wat de één te kort kwam de ander had, en andersom. Na een samenwerking van 1 jaar, het vertrek van een paar leiders/leidsters, werd geopperd de samenwerking om te zetten in een fusie.
De beide groepsbesturen hebben hier veelvuldig over overlegt met leiders en leidsters, ouders, leden en districtsbesturen.
In begin 1975 werd duidelijk, dat de beste uitkomst voor beiden een fusie was en is besloten over definitief samen te gaan. Uit de protestant-christelijke Schakelgroep (ontstaan in 1946) en de rooms-katholieke St. Jacobusgroep (ontstaan in 1945) is ontstaan de oecumenische “scoutinggroep Taizé Schiedam-Kethel”.
De groepsnaam Taizé
Bij het zoeken naar een naam voor de nieuwe scoutinggroep, sprak de doelstelling van de broeders het bestuur erg aan.
De oecumenische gedachte, het zoeken naar verzoening, het overbruggen van tegenstellingen tussen nationaliteiten, zaken die Lord Baden Powell ook voorstonden en passen bij de gedachten van scouting. Een terechte naam voor een rooms-katholieke en protestants-christelijke scoutinggroep.